MAGÁZÓNA

MAGÁZÓNA

Munkavállalásra felkészítő klubfoglalkozás

16+ autizmussal élő fiatalok számára, akik a nyílt munkaerőpiacon szeretnének munkát vállalni

2012

szeptembertől

érdeklődés és jelentkezés:

magazona@gmail.com

2011. június 26., vasárnap

Szakmai Programterv

AURA Egyesület Foglalkoztatási Program
Szakmai Programterv
Alternatív munkaerőpiaci szolgáltatás kialakítása autizmussal élő munkavállalóknak és munkáltatóknak
Miért?
Célunk jó képességű, autizmussal/Asperger-szindrómával élő személyek munkavállalásának támogatása a nyílt munkaerőpiacon.
Az állami foglalkoztatási szolgálat rendszere nem képes megfelelő szolgáltatásokat nyújtani az Asperger-szindrómában érintett fiatalok számára.
 A munkaerőpiaci esélyegyenlőség érdekében tevékenykedő civil szervezetek egyikének sem fő profilja az autizmus, szakmailag nem elég felkészültek e fogyatékossági ág speciális igényeinek kielégítésére.  
A munkáltatók információk és személyes tapasztalatok hiányában bizalmatlanok és felkészületlenek az autizmussal élő munkavállalók  fogadására.
Programunk azért úttörő, mert kifejezetten autizmus-specifikus szolgáltatást kínál az érintett foglalkoztatási résztvevők számára, képzett szakemberek közreműkö désével.
Kiknek?
Az Aura Egyesület rendezvényeit 30 autizmussal élő fiatal látogatja rendszeresen, és csupán 15 %-uknak van munkahelye, napjaik szervezett tevékenység nélkül telnek, munkajövedelem helyett szociális ellátásból élnek, miközben 75%-uk középiskolai, 5%-uk felsőfokú végzettséggel rendelkezik.A 30 fiatal 80%-a képes lenne munkavégzésre megfelelő felkészítés és a munkaadók szakmai tájékoztatását követően.
Milyen lépésekben?
                A munkavállalóval
1.       Az Aura Egyesület által támogatott, a programokat rendszeresen látogató Asperger szindrómával élő munkaképes fiatalok munkaképességének felmérése,
2.       munkavállalásra való felkészítése,
3.       elhelyezkedésének segítése,
4.       támogatás a betanulásban és beilleszkedésben
5.       folyamatos követés.
A munkaképesség felmérése minden esetben személyes kapcsolat kialakítása után, részben természetes élethelyzetekben, a közös programokon, részben a családdal és  a munkavállalóval végzett interjú során zajlik.
A munkavállalásra való felkészítést egyéni és kiscsoportos keretek közt történik, melynek sarokpontjai a képességeknek és érdeklődésnek megfelelő munkaterület megtalálása, , önéletrajzírás, interjúra való felkészítés, az egyéni felmérésen alapuló munkakészség-színvonal fejlesztése, munkaviselkedés kialakítása, ezeken belül is a sérülésre jellemző szociális-kommunikációs nehézségek enyhítése célzott foglalkozásokon.    
A felkészítés után kezdődik a munkakeresés. A megfelelő álláslehetőség megtalálása nem könnyű, hiszen a megváltozott munkaképességű munkavállóknak szóló ajánlatokon belül minden esetben figyelembe kell venni az egyén igényeinek és szükségleteinek megfelelő speciális szempontokat is.
Folyamatosan keressük a potenciális munkaadókat, személyes kapcsolatokat építünk. Elkísérjük a munkavállalót az állásinterjúra, szerződéskötésre. Segítünk a betanulásban, a munkaszervezésben, a munkafolyamat során szükséges vizuális segédeszközök megtervezésében, kivitelezésében és alkalmazásában.
Foymatatos telefonos és e-mail elérhetőséget biztosítunk a munkavállaló számára az esetleges munkahelyi nehézségek megoldására.
                A munkáltatatóval
Tájékoztató anyagot készítünk a munkáltatók számára, melyben információt nyújtunk az Asperger szindrómával élők foglalkoztatásának specialitásairól.
Kapcsolatot tartunk munkaközvetítő cégekkel, melyek közvetlen kapcsolatot jelenthetnek a munkáltatókkal.
Munkáltatókat kutatunk fel, akik számára segítsége nyújtunk
ü  milyen előnyökkel, támogatási lehetőségekkel jár megváltozott munkaképességű személy alkalmazása
ü  autizmussal élő munkavállaló számára megfelelő munkakörök feltárásában
ü  hogyan tud hatékonyan interjúztatni aztizmussal élő személyt
ü  munkahelyi mentor kiképzése
ü  a kollektíva felkészítése az autizmussal élő munkavállaló befogadására
ü  segítség a betanításban
ü  szükség esetén mentori segítség az esetlegesen felmerülő problémák során

Milyen hatékonysággal?
Az AURA Egyesület tagjai közül az elmúlt években 13 fiatalt helyeztünk el sikerrel, többségében a nyílt munkaerőpiacon. Jelenleg 30-an vannak a várólistánkon, tehetséges, jó intellektusú fiatalok. Több százra becsüljük a főváros vonzáskörzetében azok számát, akik még nem is mernek jelentkezni.
További célok
Célunk a program bővítése annak érdekében, hogy
ü  minél több nyílt munkaerő piaci munkáltatót tudjunk bekapcsolni, a fiatalokat megfelelő felkészítés után olyan munkahelyre tudjuk elhelyezni, amely mindkét fél megelégedésére szolgál;
ü  adatbázis létrehozása a munkavállalásra képes és motivált autista személyekről;
ü  kapcsolatfelvétel a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatallal az együttműködés érdekében, illetve más, hasonló körben tevékenykedő civil szervezetekkel;
ü  programunk és módszereink megosztása más szervezetekkel
ü  minél szélesebb körben informálni a potenciális munkaadókat, HR szakembereket az autizmussal élő munkavállalók foglalkoztatásának előnyeiről és sajátosságairól

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése